Verslag First LEGO league finale

Afgelopen zaterdag was het weer zover. De finale van de First Lego League in Dynamo Eindhoven. Team Slingertouw was, net als de 4 voorgaande jaren, present. Een team met 9 kinderen uit de groepen 7 & 8.

Sinds begin van dit schooljaar is het team bezig geweest met dit project. De kinderen hebben een LEGO robot geprogrammeerd zodat ie allerlei opdrachten kon oplossen op de wedstrijdmat. Ook hebben ze onderzoek gedaan naar het thema van dit jaar; city shaper. Hoe ziet de stad van de toekomst eruit? En hoe bedenken wij een innovatieve oplossing voor een bekend probleem? Behoorlijk ingewikkeld in 4 maanden tijd. Toch is het onderzoek de reden geweest dat we een beker hebben gewonnen. Onze innovatieve oplossing en onze goede presentatie vielen de jury ook meteen op!

Wat was dan die innovatieve oplossing? Onze kinderen hebben eerst vastgesteld dat er een probleem is, namelijk dat kinderen tegenwoordig veel minder buitenspelen dan vroeger en veel meer op een tablet of spelcomputer actief zijn. Hoe dit probleem op te lossen? Daarvoor hebben de kinderen allerlei onderzoekjes gedaan. Ze hebben onder andere een professor gebeld die veel verstand heeft van kinderen en spelen. Ook hebben ze een interview gehouden met Kyan, een jongen in een rolstoel uit de klas van Ruud. En ze zijn allerlei speeltuinen gaan bezoeken om te kijken wat er aan schortte, of wat er juist wel leuk aan was.

Alle info samen leverde een heel mooi idee op: de interactieve, verplaatsbare speeltuin. Een speeltuin dus die ieder jaar kan worden verplaatst naar een andere wijk. Zo blijft de speeltuin uitdagend en leuk. Ook moeten er interactieve onderdelen in verwerkt worden, zoals oplichtende wanden bij aanraking, of andere vormen van interactief spelen (zoals bij yelp).

Ook aan de wedstrijdtafel deden de kinderen het goed. We zaten dichtbij de teams met de hoogste scores, en dat is best een prestatie aangezien de kinderen bijna alles zelf bedacht hebben.